Edamame
A Kelet-Ázsiai ezen belül is a Japán konyha egyik izgalmas alapanyaga, hazáján kívül az új ízek, szokatlan alapanyagok és érzetek folytonos keresése hozta előtérbe pár évvel ezelőtt.
Az edamame szójabab, amely fiatal és zöld a szedés során. Emiatt puha és ehető, nem kemény és száraz, mint amit a szója tej és tofu előállításához használnak. Kis zsenge zöld babszemek, melyeket főként sushi bárokban vagy izakaya-kban (helyi italboltok) szolgálnak fel.
Az edamame szó japán jelentése is igen egyszerű és találó: „bab egy ágon”. Mindamellet, hogy kulináris élvezete jelentős, jó hatással van a szervezetre is. Magas a protein és esszenciális aminósav tartalma, de K-vitaminban és folsavban is igen gazdag.
Elkészítése nagyon egyszerű, csak le kell forrázni, esetleg rövid ideig párolni, de főzhetjük dashi-ban is (konbu és katsuobushi levesalap) és már élvezhetjük is egyedülálló édeskés aromáját. Izesítése sóval, esetleg kevés fokhagymával, vagy kevés fűszerrel.
Tálalhatjuk előételként szójaszósszal, rizzsel vagy magában köretként, esetleg saláta összetevőjeként, de ropogós snackként is kiváló. Azért ne feledjünk egy fontos dolgot, a bab héja nem ehető.
Bor párosítása lehet egy közepesen testes, savas gyümölcsös vörösbor, de tökéletes választás lehet egy pohár friss Asahi, Sapporo, vagy Kirin japán sör is.