Tapas – spanyol falatok a világ körül

Tapas

Spanyolország legjellegzetesebb étele, a mediterrán gasztronómia szupersztárja ez az apró falatokból álló ízkavalkád. Hűen tükrözi az Ibériai konyha egyik legfontosabb alapelvét: az ételkészítés célja az, hogy megtartsuk az alapanyagok természetes, jó ízét.

A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele ízeltlábúak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa,valószínűleg innen ered a tapas elnevezés.

A tapasok variációja szinte kimeríthetetlen, létezik hideg és meleg változata, ropogós bagetten vagy éppen agyagedénykében kínálva. A végtelen lehetőségeket számbavéve mégis vannak közöttük visszatérő nagy klasszikusok. Fontos alapanyagnak számít a serrano vagy iberico szárított sonka, juh kecske és tehéntejes sajtok, olajbogyó, olajos magvak, és jó minőségű extra szűz olivaolaj. Ezeket szinte elég kitenni egy tálra, de készülnek jellegzetes fogások tojásból, krumpliból, különböző zöldségekből, savanyúságokból. Azonban sokszínűségét mutatja a számos pástétom, sherryszószos rák, töltött paprika, csicseriborsókrém, grillezett szardínia, marinált articsóka, tőkehalfasírt vagy sültpaprika-krémes szendvics is. Tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani

Vajon mi kellett ahhoz, hogy a tapas mára meghódítsa a világot? Talán egyszerűsége és nagyszerűsége? A minőségi alapanyagok természetes íze? A lehetőségek kimeríthetetlen tárháza? Talán mindez együtt! Minden esetre jól tükrözi sikerét a nagyvilágban az, hogy még nemzetközi világnapja is van, ami minden év június 15. Egy biztos. Nyári estéken tapasokkal terített asztal, egy pohár illatos habzóbor, kellemes barát társaság, és megtölti, átjárja lelkünket az a bizonyos mediterrán életérzést. Borválasztás ugyanúgy rengeteg lehetőséget rejt magában mint maga a tapas.

A felhasznált alapanyagok, és az elkészítési módok sokszínűsége nem szab határt, enged kalandozni és élményt szerezni.

Bármit is választunk, ha egy elegáns száraz sherryt, vagy zamatos habzóbort kortyolgatunk mellé nem fogunk csalódni.