Ramen – több mint leves

Ramen

A Miso, és a Soba mellett a japán gasztronómia egyik legismertebb fogása. Nem csak hazájában népszerű, hanem mára az elég világot meghódította, ez az elsőre egyszerűnek tűnő, de még is összetett és sokszínű leves.

Két nagyon fontos alap összetevője van, a búzalisztből és enyhén lúgos ásványvízből (mely a rugalmas állagot, színt és ízt biztosítja) készült tészta, és a sertés vagy marhahúsból, esetleg halból készült alaplé. A két alapot számos feltéttel lehet gazdagítani, mely így nagyon változatos ízutazásra kalauzolja a felfedezésre vágyó kulináris kalandort.

Legtöbbször sertéshúst (csású), szárított tengeri algát (nori), kamabokót használnak, de kiváló kiegészitője a fűszeres főtt tojás, zöldség, siitake gombat, rák, és hal is. Izesítésként sötét szójaszósz és zöldhagyma, frisseségét pedig a gyömbér biztosítja. Japán szinte minden régiójának megvan a saját rámenváltozata. az alaplé és a tészta mindnél megegyezik, a feltétek felhasználása változik tájegységenként. A tonkocu típusútól (sertéscsontleves-alap) Kjúsú vidékén, a miszóalapú Hokkaidó szigetén népszerű.

Bor választása egy tökéletesen elkészített ramen mellé nem könnyű, de nem is lehetetlen! Meghatározó az alaplé és a feltét. ha zöldség a domináns akkor egy könnyű fehérbor, ha feltét és alaplé is marha, akkor már egy testesebb kissé magasabb tannin tartalmú vörösbor is kitűnő kísérője lehet, és fantasztikus ízélményt nyújthat. Viszont, ha szeretnénk autentikusak lenni, mindenképp fogyasszunk mellé egy kitűnő sakét!

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.